İLÇEMİZ ERCİŞ’TE MISIR SILAJI ÜRETİMİ

İlçemiz Ercişte Tarım ve Hayvancılıkla Uğraşan vatandaşlar Mısır üretimine büyük önem verdiler.İlçemiz Kaımbağı Mahallesinde bulunan Tarım ve Hayvancılıkla Uğraşan Seyfullah KASIMOĞLU Erciş Topraklarının Verimini Anlatan Kasımoğlu Mısır Slajının Hayvancılıkla Uğraşan vatandaşlara büyük yarar sağladığını 
dile getirdi ve konuşmasıba Şöyle devam etti.Herhangi bir tohum seçiminde de olduğu gibi hiçbir şey bölgenize iyi adapte edilmiş bir melez seçmekten daha önemli değildir. Bölgenizde iyi büyümezse, diğer özellikleri önemi kaybedecektir. Genel olarak, maksimum verim elde etmek için silaj hibritlerinin danelik tahıl hibritlerinden biraz daha geç olgunlaşması gerekir. Tabii ki bazı özel durumlar bu genel tavsiyeyi değiştirebilir. O Yüzden danelik mısır ekimi ile silajlık mısır ekimi tarihlerini buna göre ayarlamanız gerekir.
Silajlık hibritlerin özelliklerini belirlemeden önce, silajı hangi tür hayvanların yiyeceğini ve bu silajdan ne almanız gerektiğini belirlemek daha akıllıca olacaktır. Kurudaki süt sığırlarının veya damızlık besi inekleri için yapılacak bir ekimde en önemli seçim kriteri basitçe daha fazla tonaj olabilir. Bu hayvanların çok fazla kilo alması istenmeyebileceğinden ötürü yüksek tahıl veya enerji verimi aslında istenmeyen bir faktör olarak karşımıza çıkabilir. Tabii ki, yüksek enerjili silajla beslenecek yeterli miktarda kuru ot, saman vb gibi hammaddeleriniz varsa iyi dengelenmiş bir rasyon kolayca hazırlanabilir. 
Ancak çoğu zaman silajdaki dane verimi çok önemlidir. Yüksek dane verimi ile gelen yüksek nişasta miktarı rasyonun temel bileşenlerinden biridir. En iyi silaj türleri, yalnızca tonaj olarak değil aynı zamanda yüksek sindirilebilirliğe sahip yüksek tane verimine sahip olanlardır. Silaj olarak toplam tonaj da dikkate alınmalıdır, çünkü dane verimi ile bitkinin toplam verimi arasında önemli farklılıklar olabilir. Bu nedenle, potansiyel silaj ekimleri için hibritleri belirlerken silaj verimi ve dane verimi karşılaştırmaları sağlayan verilerin kullanılması gerekir.
Uzun zamandır, yüksek daneli melezlerin neredeyse her zaman en iyi silajı üreteceği düşünülüyordu. Ancak aynı yüksek dane verimine sahip melezlerden yapılan silajın, yemlik değerlerinin çok farklı olabileceği son yıllarda ortaya çıkmıştır. Tahıl dane özellikleri, yem bileşenleri ve beslenen hayvan türünün tümü hangi melezin en iyi yemleme sonuçlarını sağlayacağının belirlenmesinde rol oynar. 
Melezler arasındaki en büyük farklılıklardan bazıları sindirilebilirlik, NDF ve NDF sindirilebilirliği gibi bileşenlerde olabilir. Toplam NDF ve NDF sindirilebilirliği, yem tüketimini ve sonuç olarak süt üretimini veya canlı ağırlık artışı oranlarını etkileyebilir. Lif farklılıkları birkaç özellikten kaynaklanabilir. Geleneksel yüksek dane verimli melezler, NDF içerikleri ve lif sindirilebilirlikleri açısından farklılık gösterir. Mısır yetiştiricileri, lif konsantrasyonunu azaltmak ve lif sindirilebilirliğini artırmak için çeşitli genetik özelliklerden yararlanmıştır. Böylece bazı mısır melezlerindeki lifin oranını azaltarak hem yem tüketimi hem de sindirilebilirlik artırılmıştır.
Özetle, mısır silajı hibritlerini seçerken dikkat edilmesi gereken birçok özellik ve faktör vardır: bölgeye uyum, olgunlaşma periyodu, dayanıklılık, tonaj, hayvan türü, nişasta içeriği, lif içeriği ve sindirilebilirlik bunların başlıcalarıdır. 
(Şükran KASIMOĞLU CAN)